marți, 27 mai 2014

Covorul rosu - de ce rosu si mai ales de cand

Covorul roşu este utilizat în mod tradiţional pentru a marca traseul parcurs de şefii de stat sau reprezentanţi importanţi ai statului în cadrul unor ceremonii. Insă în ultimele decenii , obiceiul a fost extins şi pentru VIP-uri si celebrităţi, la marea majoritate a evenimentelor culturale sau sociale importante. Se stie ce importanţă este acordată apariţiei VIP-urilor pe covorul roşu la decernarea premiilor Oscar sau la Festivalul de la Cannes.


VIP-uri pe covorul rosu Cheryl Cole - aparitie pe covorul rosu
Cea mai veche referire la covorul rosu, apare in piesa de teatru scrisa de Eschil in anul 458 i.c., „Agamemnon”. Cand personajul principal se intoarce din Troia, soţia sa răzbunătoare, Clitemnestra, il intampină cu o potecă rosie pe care il indeamnă să păşească:
"Acum iubitul meu, coboară din carul tău, dar piciorul tău să nu atinga pămantul, domnul meu”.
Agamemnon, stiind că doar zeii au dreptul la un asemenea lux, raspunde emoţionat:
"Eu sunt un muritor, un om. Nu pot călca pe aceste splendori fără ca frica să nu mă insoţească"

 Majoritatea personalitatilor de stat sunt primite cu covorul rosu

Covoarele orientale care apar in pictura Renasterii au adesea culoarea principală, roşul. In aceste tablouri covoarele marchează drumul spre tron sau imbracă podiumul pe care sunt pictate personajele principale sau figurile sacre.

In anul 1821, pentru a saluta sosirea Presedintelui Statelor Unite James Madison, a fost întins un covor roşu. Apoi în 1902, la New York, s-au intins mai multe covoare roşii pentru călătorii care urcau in trenul 20th Century Limited. Acest moment este considerat a sta la originea expresiei "tratament de covor roşu".

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu