luni, 23 aprilie 2012

Covoarele Kerman

Iranul este un popor la fel de vechi precum istoria sa si un stat ce a mostenit cultura uneia dintre cele mai vechi civilizatii de pe pamant. De-a lungul anilor, cultura iraniana a influentat diverse parti ale globului, de la raul Nil pana in inima Europei.
In privinta covoarelor iranienii au avut un cuvant greu de spus. Covoarele din Orientul Mijlociu sunt caracterizate printr-o imbinare reusita de culori a fondului rosu inchis cu motivele ornamentale de nuante rosu inchis si bleumarin.


Confectionate din lana de calitate superioara cu un pronuntat luciu manual, ele sunt tesute foarte des. Se remarca covoarele tip Kerman, Kesan, Tebriz, Ispahan (lucrate foarte fin si avand 3000-4000 noduri pe dm partat), Meset. Urzeala si batatura la aceste covoare sunt executate din bumbac, iar plusul din cea mai fina lana de oaie.
Covoarele Kerman sunt confecţionate în sud-estul Iranului, prin tehnica înnodării manuale, fiind renumite pentru rezistenţa lor la uzură. Deseori, ele pot fi recunoscute după medalionul central înconjurat de ornamente în tonuri de roşu. Aceste covoare persane de o calitate deosebită sunt disponibile şi în alte culori, decorate cu modele uniforme pe toată suprafaţa şi deseori cu motive florale. De-a lungul anilor, covoarele Kerman s-au numărat şi printre preferinţele familiilor regale din întreaga lume.

1 comentarii: